Яка вологість має бути в будинку? Як прибирати без спеціальних приладів?

Категорії

Вологість у будинку – це не що інше, як вміст водяної пари у повітрі. Найчастіше йдеться про відносну, яку можна виміряти спеціальними приладами для побутового використання. Це необхідно для комфорту та здоров'я. І способи врівноваження показників також є. Напевно, вам цікаво, яка вологість повинна бути в приватному будинку або квартирі. Тоді можна ознайомитись із потрібною інформацією прямо зараз.

Яка має бути в нормі вологість у будинку?

Вологість повітря в будинку в різні сезони різна – взимку та восени, особливо перед опалювальним періодом, вона значно вища. Холодне повітря «утримує» менше води. Саме завдяки цій властивості ми спостерігаємо підвищену вологість у холодних підвалах, а також сухе повітря на горищі.

Взимку, коли ми вмикаємо опалення, повітря може бути дуже сухим. Якщо у нас опалювальний період, і приміщення не провітрюється, вона становить лише 20%. Важливо регулярно провітрювати приміщення. В іншу пору року ми маємо справу з проблемою надто високої вологості. Проблема вологи стосується особливо квартир у старих будинках, квартирах з поганою вентиляцією та розташованих на першому поверсі. Крім того, вона завжди більша в будинках поряд з лісом, водосховищами, водно-болотними угіддями або дуже тінистими ділянками.

 

Оптимальна вологість у квартирі чи будинку становить 40-60%. Вона не повинна бути нижчою за 30%.

  • Занадто низька спричиняє надмірне висихання поверхні очей, загострення симптомів захворювань верхніх дихальних шляхів і навіть висихання шкіри.
  • У свою чергу, занадто висока викликає розмноження бактерій та грибка. Як відомо, пліснява дуже негативно впливає на здоров'я. Діти особливо вразливі до негативних наслідків. Виникнення цвілі викликає в дітей віком алергію і навіть астму.

Основні причини вологості у будинку

Вологість має бути виміряна, перш ніж прибрати її в будинку. Для проведення вимірів продається простий електронний лічильник серед побутової техніки. Метеостанція працюватиме так само ефективно.

Вимірювання слід проводити кілька разів у різний час дня. Проблем із низькою температурою не багато, тому що додати вологи завжди можна. Якщо вологість у будинку більше 60% постійно, значить вона більша за рекомендовану. Причини цього можуть бути різними. Якщо ви не проживаєте в районах, де вона, природно, може бути підвищеного рівня, причиною можуть бути, наприклад:

  1. Несправна вентиляція – волога концентрується під час багатьох щоденних домашніх дій, таких як приготування їжі, миття посуду та миття підлоги. Відсутність вентиляції означає, що волога не може виходити за межі будинку.
  2. Недостатня гідроізоляція будівлі може призвести до великої вологості в новому будинку, особливо у підвалі, а також у старій споруді. Внаслідок підтягування капілярів стіна на верхніх поверхах також може намокнути.
  3. Відсутність теплоізоляції. На холодних стінах з'являються краплі води, які випадають в осад із повітря. Це дуже швидкий рецепт утворення плісняви на стіні.
  4. Високий рівень ґрунтових вод залежить від сезону та кількості опадів. Є місця, де він зріс настільки, що існуюча гідроізоляція не відіграє ролі. У таких випадках його слід відновити, що, на жаль, пов'язано з дорогими будівельними роботами.
  5. Неправильний дренаж або відсутність дренажу – він використовується для зливу надлишкової води, що накопичується довкола фундаменту. Якщо він засмічений, вода знаходить вихід у таких місцях, як підвал.
  6. Несправність сантехніки спричинена як недбалістю під час ремонту та будівництва, так і віком самих установок.
  7. Дах, що протікає - це одна з найпоширеніших причин. Сліди не завжди легко виявити. Вода може знайти вихід на кілька поверхів нижче, не викликаючи підозр.

Як позбутися вологості в будинку?

Вирішення цих проблем часто є дорогими або недоступними, тому що всі описані вище причини вимагають ремонту або будівництва нової будівлі.

Тим не менш, ми можемо позбавитися зайвої вологи, використовуючи повітряну «сушарку». Вона затримує воду в газоподібній формі і перетворює її на рідину, зливаючи її в резервуар або каналізацію. Завдяки цьому ми можемо зменшити вологість, не впливаючи на конструкцію будівлі.

Але є і другий шлях, набагато ефективніший і довговічніший. Це викликати фахівців, які знають чудовий спосіб і готові поділитися знаннями та вміннями!

Відгуки
Поки немає відгуків
Написати відгук
Ім'я*
Email
Напишіть відгук*